Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Főzz szabadon
    • Aktuális
    • Jó ha tudod
      1. Eljárásokról
      2. Eszközökről
      3. Alapanyagokról
      Featured

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      By adminjanuár 4, 20210
      Recent

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021

      Kemence, ahol a pokol tüze építi a menyországot

      január 4, 2021

      Tárcsa – a közép-európai WOK

      december 27, 2020
    • Miben készítjük
      1. Kemencében
      2. Bogrács
      3. Sütődiszkosz
      4. Tárcsa, vas edények
      5. Grill és BBQ
      6. Kerámia edények
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021
    • Miből főzzünk
      1. Szárnyasok
      2. Sertés
      3. Marha
      4. Bárány, kecske, nyúl
      5. Halak
      6. Tenger gyümölcsei
      7. Tészták
      8. Vadhúsok
      9. Vegán konyha
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Mit főzzünk
      1. Receptbeküldés
      2. Előételek
      3. Levesek
      4. Főételek
      5. Kenyér, péksütemény
      6. Desszertek
      7. Saláták
      8. Szószok, mártások
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Rólunk
    Bejelentkezés
    Főzz szabadon
    Eljárásokról

    Tárcsa – a közép-európai WOK

    adminBy admindecember 27, 2020Updated:december 27, 2020Nincs hozzászólás6 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    A tárcsát eredetileg a mezőgazdaságban használták, ezzel aprózták fel a gazdák szántás után a nagyobb göröngyöket, de régóta megbecsült eszköz a gasztronómiában is, hiszen a tárcsalap, ha a közepén a lyukat behegesztik, és lábakat szerelnek rá, kiváló eszköz lehet a sütögetéshez!

    Természetesen nem szükséges a gazdáktól kuncsorogni az elhasznált eszközt, mert ma már kaphatóak különféle öntvényből, vagy vastag lemezből készült tárcsák melyben igazán izletes falatok készithetőek.

    A tárcsa formája leginkább egy enyhe ívű wokra emlékeztet

    A tárcsa formája leginkább egy enyhe ívű wokra emlékeztet, így felhasználása is magában hordoz egy keveset a wok adta lehetőségekből. Bár a tárcsát leggyakrabban szelet húsok, halak vagy zöldségek sütésére használják, kisebb mennyiségű egytálétel is könnyedén elkészíthető benne.

    A tárcsa – akárcsak a wok – egész felületén átmelegszik, amit jól kihasználhatunk sütés közben. A különféle pácolt húsok mellett nagyobb darabokat is süthetünk rajta, de szalonna, csontos húsok (tarja, csirkecomb, csirkeszárny, bárányborda) sütésére is alkalmas. Az apróbbra vágott húsok, sűrűbb raguk, pörköltek készítésére is alkalmas a tárcsa, de wokban készített, hirtelen sült falatkákat is elkészíthetjük benne.

    A tárcsát nem csak nyílt láng felett használhatjuk, hanem akár gáztűzhelyre téve vagy sparhelten is beüzemelhető. Arra minden esetben ügyeljünk – a balesetek elkerülése végett -, hogy a tárcsa fixen álljon, ne billegjen.
    A zöldségek több formában is a tárcsára kerülhetnek. A grillnél megszokott módon, nagyobb darabokban is süthetjük, vagy készíthetünk belőle afféle zöldséges fogást, amit aztán a tárcsán megpárolhatunk és kissé lesüthetünk. Az összevágott, elkevert zöldségekhez egy kis olajat is keverjünk, majd a tárcsán a forgatás közben fűszerezzük, s ha lekerült a tűzről, akkor érdemes finomra vágott friss zöldfűszerrel tovább ízesíteni. A nyári tárcsás zöldségraguba többek között kerülhet padlizsán, cukkini, koktélparadicsom, paprika, hüvelyes borsó, tök, illetve bármi más, amit az íze és az állaga alkalmassá tesz a tárcsán való sütéshez. Ezeket a zöldségköreteket fűszerezhetjük rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, kevéske mentával. Tipikusan tárcsában készíthető zöldséges egytál a lecsó, amelyhez ez az eszköz tényleg ideális.

    Tipikusan tárcsában készíthető zöldséges egytál a lecsó

    Tésztás fogásokat is készíthetünk a tárcsában, például slambucot, grenadírmarsot, túrós csuszát, káposztás cvekedlit vagy bármilyen más tésztában gazdag egytálételt. Lapos kenyerek (tortilla, naan, piadina) sütésére is alkalmas a tárcsa.
    A krumpli számára is jó megoldást jelent a tárcsán való sütés. A héjában készített fogások mellett hagymás tört krumplit vagy bármilyen ízesített krumpliköretet készíthetünk. A krumplit apróbb kockákra vágva, kevés olajban meg is süthetjük a tárcsában. Sőt az se rossz megoldás, ha a tárcsa szélére pakolt kolbászokból, hasaaljából vagy bármilyen más zsíros húsból, szalonnából alászálló zsírban a tárcsa közepén sütjük ki a köretnek szánt krumplit. A közepén összegyűlő zsiradék arra is jól használható, hogy az előre nem pácolt húsokat finoman és gyorsan ízes réteggel vonják be, és így kerüljenek a tárcsa zsiradéktól mentes szélére.

     A tárcsa bármilyen fogás bő olajban történő sütését is lehetővé teszi

    A krumplin kívül a tárcsa bármilyen más fogás bő olajban történő sütését is lehetővé teszi, bundázott húsokat, fasírtot, rántani szánt zöldségeket, lepcsánkát vagy akár lángost is süthetünk benne. A grillvacsora végén akár a desszertet is elkészíthetjük a tárcsában: süthetünk bundázott gyümölcsöket, különféle fánkokat is, amelyet a tűz melegétől olvadt csokoládéval meglocsolva kínálhatunk.

    Lássuk tehát, hogy is kell használni a hússütő tárcsát!

    Mint bármilyen főzéssel kapcsolatos tevékenységnél, a tárcsán sütésnél is előre kell gondolkodnunk, tehát a sütni való húsokat ajánlatos jó előre bepácolni!
    Először hevítsük fel a hússütő tárcsát, majd töröljük át a sütőfelületet egy száraz ronggyal. Ezután a tárcsa szélére tegyünk körbe kakastaréjszerűen felvágott szalonnaszeleteket, és folyamatos forgatással olvasszuk ki belőlük a zsírt. Közben vigyázzunk, nehogy az összegyűlő zsiradék megégjen, ezért legyen kéznél egy kevés hasábokra vágott, héjas burgonya, és ha a zsír füstölni kezd, dobjunk bele pár szemet, az lehűti.
    Az előkészített húsokat és zöldségeket ezután mártsuk bele a zsiradékba, majd időnként újra mártogatva, locsolgatva süssük minden oldalukon készre a hússütő tárcsa szélére húzva! Fontos, hogy ne a zsírban süssük a húst, mert ha így teszünk, a külseje gyorsan megpirul, míg a belseje nyers maradhat!

    Fontos apróságok:

    A só a pácolás ideje alatt elvonhatja a húsból a nedvességtartalmat, s emiatt sütés után száraznak érezhetjük a falatokat. Az előre bepácolt húsokat tehát csak közvetlenül sütés előtt sózzuk.

    Ha a pácolást három óránál hosszabbra tervezzük, akkor ne alkalmazzunk savas pácot, vagyis a páclé ne tartalmazzon sem bort, sem citrusféléket. Ezekből csak akkor adjunk a pácléhez, ha legfeljebb 1-2 óráig érleljük benne a húst.
    A pácolt és hűtőben tartott húsokat ne tegyük azonnal a tárcsára. Sütés előtt legalább tíz percig pihentessük szobahőmérsékleten. A hűtött szelet esetleg nem sül át kellően: a külső része megéghet, miközben belül nyers marad.
    A tárcsa takarítása nagyjából olyan, mintha a grillt szeretnénk két használat között kipucolni, bár itt a formai lehetőségekből adódóan vízzel tele fel is forralhatjuk. Vannak, akik esküsznek rá, hogy a tárcsa ugyanolyan tisztítást igényel, mint a régi palacsintasütők, azaz nem szabad elmosni, csak nedvszívó papírral alaposan kitörölni és aztán vékonyan bezsirozni.

    Most pedig három finom recept amit könnyedén tudunk a tárcsán elkésziteni:

    Csirkemell hagymás burgonyával tárcsában

    Csirkemell hagymás burgonyával tárcsában

    Hozzávalók:

    1 kg csirkemellfilé
    1 evőkanál pirospaprika
    kevés őrölt kömény
    frissen őrölt feketebors
    só
    3 gerezd fokhagyma
    1 kg krumpli
    10 dkg zsírszalonna
    2 fej vöröshagyma

    A húst vékonyabb szeletekre vágom. A paprikát összekeverem a köménnyel, a borsot őrölök hozzá és kis sót, fokhagymaprésen áttört fokhagymát adok mellé, majd az egészet elkeverem és a húsra szórom. A húst alaposan átforgatom, majd egy dobozban néhány órán át hagyom állni.
    A szalonnát felkockázom, majd félreteszem. A krumplit megpucolom és felkockázom.
    A felmelegített tárcsába beledobom a szalonnát, majd – miután minden zsír kisült belőle – a pörcöket tésztaszűrővel kihalászom. Egy lúdtoll vagy egy szilikon ecset segítségével a tárcsa alján összegyűlt zsírral finoman átkenem a tárcsát, majd a szélére lepakolom a húsokat, középre pedig bedobom a krumplit. Amikor a krumpli már majdnem puha, akkor a finomra szelt vöröshagymát is hozzáteszem. A húst időnként megforgatom, s ha jól időzítettem, akkor nagyjából egy időben kész a krumpli és a hús is.

    Túrós csusza tárcsán

    Túrós csusza tárcsán

    Hozzávalók:

    50 dkg nagy fodros kocka tészta
    35 dkg félzsíros túró
    30 dkg zsírszalonna
    1 nagy pohár tejföl
    só

    Elkészítése:

    A szalonnát csíkokra vágom, majd a felhevített tárcsában lesütöm. A visszamaradt pörcöt szűrőkanállal kiszedem, félreteszem.
    A zsírba beleöntöm a tésztát (nem főzöm elő!), kicsit átpirítom, majd adok hozzá annyi vizet, amennyi ellepi. Időnként megkeverem, s figyelek rá, hogy a tészta le ne égjen. Ha lehet, akkor lefedem (fedővel, nagyobb gáztepsivel), s így hagyom a tésztát főni.
    Amikor puha a tészta, akkor hozzáadom a túrót és a tejfölt, alaposan átkeverem, ha kell, sózom, és tálaláskor megszórom a szalonnapörccel.

    Tárcsán készült mézes-mustáros csirke

    Tárcsán készült mézes-mustáros csirke

    Hozzávalók:
    60-60 dkg csirkemell és csirkecomb lebőrözve, kicsontozva, csíkozva
    4 kk. méz
    4 kk. mustár
    ízlés szerint őrölt bors
    só
    szárnyas fűszerkeverék
    kevés őrölt csili
    5-6 darab zsályalevél apróra vágva
    a sütéshez szalonna

    Elkészítése:

    A csirkehúst elkeverjük a felsorolt fűszerekkel, a mézzel és a mustárral, majd hűtőben egy-két órát pihentetjük. A forró tárcsán kisütjük a szalonnát – csak a zsírja kell, a pörcöt meg is ehetjük, amíg a csirke sül. Ezután a forró zsiradékban átforgatjuk a fűszeres csirkét úgy, hogy pirulás után rögtön kihúzzuk a tárcsa szélére, és sűrűn locsolgatva készre sütjük. Nagyon hamar elkészül! Finom köret mellé a frissen sült hagyma vagy gomba.

    Jó étvágyat!

    Kövess minket a FACEBOOK-on is!

    grill lap sütőtárcsa tárcsa
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin
    • Website

    Kapocsolódó CIKKEK

    Eszközökről 5 Mins Read505 Views

    Hogyan fűtsük fel a kemencét

    január 4, 2021
    Eszközökről 2 Mins Read7 Views

    Kemence, ahol a pokol tüze építi a menyországot

    január 4, 2021
    Főételek 2 Mins Read40 Views

    Csirkecombos paella

    december 27, 2020
    Leave A Reply Cancel Reply

    Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Bővítsd Te is a recepttárunk!

    Van egy kitűnő szabadtűzi recepted? Küldd el nekünk néhány jóminőségű fényképpel az info@fozzszabadon.hu címre és mi felvesszük a receptek közé. A legjobb receptek feltöltőit megjutalmazzuk!

    Naptár
    2025. május
    h K s c p s v
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « márc    
    Látogatóink
    • 0
    • 1
    • 1
    • 3
    • 3
    • 26
    • 140
    • 1 380
    • 29 683
    • 12 812
    Kövess minket a Facebook-on is
    Facebook Pagelike Widget
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2025 FőzzSzabadon www.fozzszabadon.hu.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login below or Register Now.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Lost password?

    Register Now!

    Already registered? Login.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google

    A password will be e-mailed to you.