Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Főzz szabadon
    • Aktuális
    • Jó ha tudod
      1. Eljárásokról
      2. Eszközökről
      3. Alapanyagokról
      Featured

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      By adminjanuár 4, 20210
      Recent

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021

      Kemence, ahol a pokol tüze építi a menyországot

      január 4, 2021

      Tárcsa – a közép-európai WOK

      december 27, 2020
    • Miben készítjük
      1. Kemencében
      2. Bogrács
      3. Sütődiszkosz
      4. Tárcsa, vas edények
      5. Grill és BBQ
      6. Kerámia edények
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021
    • Miből főzzünk
      1. Szárnyasok
      2. Sertés
      3. Marha
      4. Bárány, kecske, nyúl
      5. Halak
      6. Tenger gyümölcsei
      7. Tészták
      8. Vadhúsok
      9. Vegán konyha
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Mit főzzünk
      1. Receptbeküldés
      2. Előételek
      3. Levesek
      4. Főételek
      5. Kenyér, péksütemény
      6. Desszertek
      7. Saláták
      8. Szószok, mártások
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Rólunk
    Bejelentkezés
    Főzz szabadon
    Eszközökről

    Hogyan fűtsük fel a kemencét

    adminBy adminjanuár 4, 2021Updated:március 5, 2024Nincs hozzászólás5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Sokan el sem tudják képzelni, hogyan is kell a kezdeti lépéseket megtenni a sikerhez, azaz tüzet „fakasztani”, illetve felfűteni a kemencét. Hogy megkönnyítsem az indulás útját, az alábbiakban bemutatom ezt a nem túl bonyolult műveletsort, melyet minden alkalommal elvégzek. A művelet főleg azon kezdő kemenceépítők számára lehet hasznos, akik még nem készültek el kemencéjükkel, vagy még nem voltak tűzközelben.

    Eleinte számomra is nehezebben ment a tűzgyújtás és a kemence felfűtése, de rájöttem néhány praktikus dologra, ami segítségedre lehet. Na kezdjük akkor …
    Tűzgyújtásra, vagy tüzelésre csak száraz fa alkalmas, melynek a nedvességtartalma 20% alatt van. Ettől magasabb nedvességtartalmú fa nem alkalmas tüzelésre, mert rosszul ég, kicsi a fűtőértéke, az elpárolgó vízgőz károsan hat kemencénkre, a sok korom lerakódik a kéményben és a káros anyag még a környezetet is károsítja. (Egy jól kiszárított fa 10% víztartalommal kétszer nagyobb fűtőértékkel rendelkezik, mint egy 50% nedvességtartalmú fa.) Ahhoz, hogy a fa jól kiszáradjon, legalább két éven át kell száradnia. A szárítást jól szellőzött, csapadéktól védett helyen kell végezni. Pincében már csak akkor érdemes tárolni, ha már száraz a fa, különben a rosszul szellőzött helyiségben befülled, bepenészedik. Vegyük figyelembe, hogy a kültéren tárolt fa nedvességtartalma az időjárással együtt változik, tehát csapadékosabb, párásabb időben nedvességet vesz fel.

    Nem ajánlott impregnált fa, műanyaggal laminált fa, festett fa tüzelésre és kerüljük a diófa vagy bodza ágainak az elégetését is a kemencében.
    A fa begyújtásához érdemes sima papírt, vagy olyan újságpapírt szerezni, amely kis felületen van nyomtatva vizes bázisú festékkel. Ugyanis a reklámújságok ezen okok miatt még önmagukban is nehezen égnek, ezért nem igazán alkalmasak begyújtásra. Ha megvan a papír, összegyűrve galacsint gyúrunk belőle, majd erre vékony szálú fát, gallyakat halmozunk. A tűzgyújtáshoz más segédanyagot nem szabad használni, teljesen el kell felejteni a szintetikus, gázolajszagú (általában fehér színű), ki tudja miből készülő grillgyújtókat, mert azok nemkívánatos vegyszereket, kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek károsak az egészségünkre és a kemencére is. Egyébként ezek használatát a grillezésnél is javaslom kerülni. Tehát a kemence szájánál alakítom ki a kis máglyát, melyet a fentiek után meggyújtok. A tüzünket – tapasztalni fogjuk – az időjárás is befolyásolja, párás, esős, ködös időben még a begyújtás is okozhat nehézségeket.
    Ha hőmérőnk van a kemencében, azt ilyenkor vegyük ki vagy húzzuk kijjebb, de a végén található érzékelő semmiképpen nem érhet a tűzbe, mivel ezek általában 500 fokig vannak kalibrálva és a kemencénkben akár 800-900 fok is lehet tüzelés közben így tudjuk elkerülni hogy cserélni kelljen a hőmérőnket.

    Ha a tüzünk életre kelt, tehetünk rá vastagabb ágakat. Fontos szempont viszont a kemence felfűtésénél, hogy a tüzelőanyag vékonyabb fa (vagy más alkalmas tüzelőanyag, pl. szalma, kóró, stb.) legyen, ami nagy lánggal ég, mivel ez tudja felhevíteni a kemence falait. Ha elég jól ég a tűz, akkor a szénvonóval beljebb tolható. Az egyik oldalon kb. középtájon érdemes a tüzelést folytatni. A láng az ellenkező oldalt melegíti, tehát nem azt amelyiken tüzelünk. Tüzünk akkor optimális, ha a láng körbejárja a sütőtér boltozatát. Egyik oldali kb. 30-35 perc tüzelés után áttolom a tüzet a másik oldalra, hogy mindkét oldalt megfelelően felmelegítse a láng és ezt minden egyes alkalommal megismétlem mikor újra teszek a tűzre. Ha nem akarjuk idejekorán feketére színezni a kemence száját, mindig várjuk meg, hogy az előző rakat fa leégjen szinte parázsig és csak akkor tegyünk újra rá és addig ne nyitogassuk az ajtót sem. Bár mindig azt mondogatom a megrendelőimnek, hogy egy kemence akkor gyönyörű, mikor látni rajta a használatát, de ezt nem kell siettetni, az évek alatt úgyis megkapja a maga patináját.
    Arra ügyelni kell, hogy a kemence felfűtése lassú, fokozatos és kíméletes legyen, én háromszor négyszer rakok rá egy egy ölnyi hasgatott tüzelőt. Túl nagy és erős láng a falakat megrepesztheti, de a pokol tüzét látnunk kell benne, néhány fadarabbal nem lehet kemencét munkára fogni.

    A tüzelés végén a falak már nem feketék, nem kormosak, szép világosra égnek. Ekkor szétoszlatom a parazsat a kemencében, rázárom az ajtót és a kéményt is elzárom kb 90 százalákra. Akinek kétajtós kemencéje van, ilyenkor a belső, tevőajtót még résnyire hagyja nyitva, hogy a parázsból keletkezett gázok el tudjanak távozni a kemencéből. Fél órát hagyjuk így pihenni a kemencét, hiszen ilyenkor egyenlítődik ki a hőmérséklet benne és lesz minden oldala egyformán forró. Amikor végére értünk a tüzelésnek, attól függően mit akarunk sütni, a parazsat teljesen vagy részben húzzuk ki a hamuzóba. Pizza és nagyobb egyben sült húsok esetén a többit toljuk az oldalaihoz. Ha egyenesen a kemence lapján akarunk sütni, akkor egy nedves ronggyal ki lehet törölni a padozatját.

    Ebben az állapotában már be lehet tolni a hőmérőt és látni fogjuk, hogy tökéletes a pizza vagy kenyérlángos sütésére, de figyeljünk oda mert akár két perc alatt is meg tud égni ilyenkor a vékony pizzatésztánk. Kenyerek sütése előtt le kell ellenőrizni, hogy a kemence alkalmas –e sütésre. Erre régen a kenyérsütés előtt beszórtak egy kis lisztet a kemencébe és ha szépen lassan barnult akkor pontosan megfelelő volt, de ha gyorsan feketedett, megégett, akkor kicsit nyitott ajtóval szellőztették a kemencét illetve kis vizet permeteztek a falaira így hűtve a megfelelő 230-240 fokra. Ma ezt a hőmérővel könnyebben el lehet végezni, de néha én a mai napig elvégzem a lisztpróbát.
    A felfűtési idő, és mód függ a kemence belső mértétől, a falvastagságtól, és típusától, de a fentieket a legtöbb kemencében mint alapelvet lehet követni.


    Jó sütést és kitűnő ételeket kívánok a kemencéből!


    Minden, ami a kemencéhez, kerti konyhához és a grillezéshez kellhet:
    www.pecmaniak.store

    kemence pecmaniak
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin
    • Website

    Kapocsolódó CIKKEK

    Uncategorized 1 Min Read0 Views

    Žemlovka so jablkami a orechom

    március 3, 2024
    Kemencében 1 Min Read8 Views

    Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

    április 12, 2022
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    BBQ kura v celku

    június 27, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read3 Views

    Perkelt z kohútích žliaz s hubami

    június 5, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read3 Views

    Palócka polievka

    május 22, 2021
    Főételek 2 Mins Read37 Views

    Borított hús Csirijó módra

    május 16, 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Bővítsd Te is a recepttárunk!

    Van egy kitűnő szabadtűzi recepted? Küldd el nekünk néhány jóminőségű fényképpel az info@fozzszabadon.hu címre és mi felvesszük a receptek közé. A legjobb receptek feltöltőit megjutalmazzuk!

    Naptár
    2025. július
    h K s c p s v
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « márc    
    Látogatóink
    • 0
    • 2
    • 2
    • 3
    • 3
    • 25
    • 93
    • 1 390
    • 29 950
    • 13 005
    Kövess minket a Facebook-on is
    Facebook Pagelike Widget
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2025 FőzzSzabadon www.fozzszabadon.hu.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login below or Register Now.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Lost password?

    Register Now!

    Already registered? Login.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google

    A password will be e-mailed to you.