Kemence, ahol a pokol tüze építi a menyországot

A kemence áldás az emberiség számára. Nélküle nem lenne meg a mindennapi kenyerünk, nem születnének jobbnál jobb pizzák és nem élvezhetnénk azoknak a különleges gasztronómiai csodáknak az ízét, mellyel megáld minket a felfűtése után.

A kemence több ezer éves eszköz, mely hajdanán a paraszti háztartások alapvető kelléke volt

Egy több ezer éves eszköz, mely hajdanán a paraszti háztartások alapvető kelléke volt, melyben sütöttek, és télen fűtésre is használták. Manapság újra a figyelem középpontjába került, hiszen egyre többen sütik otthon a kovászos kenyeret a családnak, egyre többen a kerti partikon igyekeznek különleges, egézséges ételekkel vendégül látni és elkápráztatni a baráti társaságot. Egézséges ételt pedig csak kitűnő hozzávalókból és egészséges sütési eljárással lehet készíteni.
És a kemence az ősi, legegézségesebb sütő berendezés melyet igyekszenek utánozni a legmodernebb villany- vagy gáz sütőkkel, több kevesebb sikerrel, de mindig a kemence lesz az etalon. Mert a kemencének lelke van. Egy végtelenül nyugodt kisugárzása mindenkire aki egyszer is érezte az arcán a sugárzó melegét, aki hallgatta és nézte a pattogó tüzét és aki egyszer is kóstolta a gyomrában készült gasztronómiai csodát.

Ebben isteni a kenyér vagy bármilyen kalács, különböző húsok is sülhetnek benne, de akár disznóvágáskor a zsírt is kisüthetjük benne és nem kell állandóan kavargatnunk mint egyébként a katlanban.

Az igazi kemence égetett tégla illetve cserép friss agyaggal tapasztva minden kémiai anyag nélkül.

Emellett készülhet a kemencében focaccia, pizza, kenyérlángos. Éjszaka az éppen hülő kemencében töltött káposzta, húsleves vagy konfittált kacsa, de még a harmadik nap reggelén is betehetjük aszalni a gyümölcsöket vagy száríthatjuk benne a gyógynövényeinket.
Egyszerűen bármilyen extra igényt kielégítő építmény,
Én a kemencéim építésénél továbbra is, nagyapám és édesapám nyomában járva, kizárólagosan a hagyományos, több száz éves technikát követem. Égetett tégla illetve cserép friss agyaggal tapasztva minden kémiai anyag nélkül. Az ajtókat kiváló minőségű és több generációra szóló öntvényajtókkal oldom, meg kompromisszum nélkül, hiszen egy kemence néhány évre ha nem több évtizedre épül.

A kemenceajtóknak a kiváló minőségű és több generációra szóló öntvényajtók a legmegfelelőbbek.

Ha megvan a kemence, kiegészítők nélkül nehéz dolgunk lesz, ezért jó, ha beszerzünk tűzifatárolót, parázskihúzót, piszkavasat, szénvonót, valamint sütőlapátot. Természetesen szükség lesz különböző tepsikre, öntvény esetleg kerámia edényekre amelyben a gasztronómiai csodákat tudjuk a kemence gondjaira bízni.

A kemencét ma már sokféle burkolattal és eljárással tudjuk a saját izlésünkre módosítani.

Ha megvannak a kellékek, jöhet a begyújtás. Nem ajánljuk a szintetikus grillgyújtókat, mivel vegyszereket tartalmazhatnak, ezek pedig ártanak az egészségednek és a kemencének is. A begyújtás menetéről és sok hasznos tanácsról itt olvasshattok.


Ha meghúzzuk a szénvonót a kemence sütőlapján és szikrázik, akkor pedig nincs is más hátra, mint jó sütést kívánjunk!

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük