Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Főzz szabadon
    • Aktuális
    • Jó ha tudod
      1. Eljárásokról
      2. Eszközökről
      3. Alapanyagokról
      Featured

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      By adminjanuár 4, 20210
      Recent

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021

      Kemence, ahol a pokol tüze építi a menyországot

      január 4, 2021

      Tárcsa – a közép-európai WOK

      december 27, 2020
    • Miben készítjük
      1. Kemencében
      2. Bogrács
      3. Sütődiszkosz
      4. Tárcsa, vas edények
      5. Grill és BBQ
      6. Kerámia edények
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021
    • Miből főzzünk
      1. Szárnyasok
      2. Sertés
      3. Marha
      4. Bárány, kecske, nyúl
      5. Halak
      6. Tenger gyümölcsei
      7. Tészták
      8. Vadhúsok
      9. Vegán konyha
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Mit főzzünk
      1. Receptbeküldés
      2. Előételek
      3. Levesek
      4. Főételek
      5. Kenyér, péksütemény
      6. Desszertek
      7. Saláták
      8. Szószok, mártások
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Rólunk
    Bejelentkezés
    Főzz szabadon
    Uncategorized

    Pečené prasiatko na čiernom pive

    adminBy adminmájus 30, 2020Nincs hozzászólás3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Základom dobrého výsledku je výber kvalitných surovín, v žiadnom prípade neodporúčam kupovať prasiatko vo veľkoobchode. Píšem to z vlastnej skúsenosti, raz som totiž takto pochybil a bola to katastrofa. Prasiatko sa počas pečenia rozpadlo, koža sa potrhala, mäso bolo ako blato (zrejme dôsledok chovu zmeskou, rýchlovýkrm). Uprednostňujte preto lokálneho chovateľa. Takéto mäsko bude možno vo vyššej cenovej kategórii, ale výsledok bude stáť za to, a okrem toho aj podporíte miestny chov poznačený koronakrízou. Odporúčam taktiež nikdy nekupovať prasiatko cez 15 kg čistej váhy. Bielkovinová štruktúra a konzistencia mliečneho prasiatka je totiž iná – dá sa porovnať s jemnosťou kuracieho mäsa, ktoré  zaručuje dobrý výsledok.

    Pečené prasiatko na čiernom pive Pecmaniak

    Suroviny:

    15 kg prasiatko
    4 dl slnečnicového oleja
    4 strúčiky cesnaku
    4 stredne veľké červené cibule
    20 dkg grilovacieho korenia – bravčové pečené
    1l čierneho piva
    200 g soli
    čili paprička
    korenie čierne mleté

     

     

    Postup:


    2 dni pred pečením očistíme prasa od vnútorností a zbavíme ho chĺpkov (najmä v okolí uší) – najlepšie ak chĺpky opražíme pod plameňom. Zmiešame olej, korenie a nakrájaný cesnak a cibuľu, mäso umyjeme a dôkladne potrieme koreninovou zmesou. Následne ho necháme odpočívať na chladnom mieste, môžeme ho vložiť aj do vrecúška.
    24 hodín pred pečením prasiatko nasolíme, ale iba zvnútra. Ak by sme natreli aj povrch kože, tak tá by sa neupiekla pekne nahladko, ale naopak, tvorili by sa pôsobením soli drapľavé pľuzgiere.  
    Vyhrejeme pec, pričom sledujeme teplomer, pretože teplota sa má držať okolo 280 stupňov.
    Predtým ako prasiatko vložíme do pekáča do jeho brušnej dutiny umiestnime 3 litrový zaváraninový pohár, zabránime tak tomu aby sa počas pečenia jeho chrbtica prepadla a upečené prasiatko vieme následne pekne servírovať. Prasiatko vložíme do pekáča (pekáč s roštom, aby mäso neplávalo vo vývare, pekáč musí byť taktiež väčší, aby šťava nevytekala), podlejeme cca 2 litrami vody. Pod krk prasiatka umiestnime obrátenú malú rajničku, hlava tak nebude padať a opečie sa rovnomerne dočervena.
    Takto pripravené prasa 2,5 – 3 hodiny pečieme zakryté alobalom.
    Po 3 hodinách pridáme tmavé pivo, dávame však pozor! Pivo sa počas pečenia karamelizuje a má tendenciu prihorieť (takže polievať, polievať, polievať) je to celkom dobrý telocvik 🙂

     

    Pečené prasiatko na čiernom pive s zeleninou Pecmaniak

     

    Kedy je prasiatko hotové? Platí zásada, že zadná časť /hoci sa jedná o mliečne mäso/ sa upečie rýchlejšie, preto rozdeľujeme čas pečenia na tretiny. Prvú tretinu času sa prasiatko pečie zadnou časťou a ďalšie dve tretiny prednou. V čase upečenia sa začne mäso na nôžkach oddeľovať od kostí – začína sa dvíhať a vidno kosť, prípadne začnú cez kožu vytŕčať chrbtové kosti.  
    Či je mäso mäkké zistíme pomocou špajle: picháme do miest, ktoré majú najviac svalovej hmoty. Ak vyteká tuk, a nie vodnatá tekutina, prasa je upečené.

    Upečené prasa narovnáme na veľkú servírovaciu misu, polejeme rozpusteným maslom a ozdobíme listami hlávkového šalátu. Do rypáku mu vložíme jablko.

    Dobrú chuť!

     

    Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
    www.pecmaniak.store

    PRIDAJTE SA K NÁM NA FACEBOOKU AJ NA YOUTUBE

    bravčové jedlo do pece oslava pec pecmaniak
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin
    • Website

    Kapocsolódó CIKKEK

    Uncategorized 1 Min Read0 Views

    Žemlovka so jablkami a orechom

    március 3, 2024
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    BBQ kura v celku

    június 27, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read2 Views

    Perkelt z kohútích žliaz s hubami

    június 5, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read3 Views

    Palócka polievka

    május 22, 2021
    Főételek 2 Mins Read32 Views

    Borított hús Csirijó módra

    május 16, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    Pastierska tarhoňa

    január 17, 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Bővítsd Te is a recepttárunk!

    Van egy kitűnő szabadtűzi recepted? Küldd el nekünk néhány jóminőségű fényképpel az info@fozzszabadon.hu címre és mi felvesszük a receptek közé. A legjobb receptek feltöltőit megjutalmazzuk!

    Naptár
    2025. május
    h K s c p s v
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « márc    
    Látogatóink
    • 0
    • 1
    • 1
    • 3
    • 3
    • 26
    • 140
    • 1 380
    • 29 683
    • 12 812
    Kövess minket a Facebook-on is
    Facebook Pagelike Widget
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2025 FőzzSzabadon www.fozzszabadon.hu.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login below or Register Now.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Lost password?

    Register Now!

    Already registered? Login.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google

    A password will be e-mailed to you.