Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Főzz szabadon
    • Aktuális
    • Jó ha tudod
      1. Eljárásokról
      2. Eszközökről
      3. Alapanyagokról
      Featured

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      By adminjanuár 4, 20210
      Recent

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021

      Kemence, ahol a pokol tüze építi a menyországot

      január 4, 2021

      Tárcsa – a közép-európai WOK

      december 27, 2020
    • Miben készítjük
      1. Kemencében
      2. Bogrács
      3. Sütődiszkosz
      4. Tárcsa, vas edények
      5. Grill és BBQ
      6. Kerámia edények
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021
    • Miből főzzünk
      1. Szárnyasok
      2. Sertés
      3. Marha
      4. Bárány, kecske, nyúl
      5. Halak
      6. Tenger gyümölcsei
      7. Tészták
      8. Vadhúsok
      9. Vegán konyha
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Mit főzzünk
      1. Receptbeküldés
      2. Előételek
      3. Levesek
      4. Főételek
      5. Kenyér, péksütemény
      6. Desszertek
      7. Saláták
      8. Szószok, mártások
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Rólunk
    Bejelentkezés
    Főzz szabadon
    Uncategorized

    Čo by ste mali vedieť o grilovaní: Mäso nesoliť a neklepať. Bude šťavnaté

    adminBy adminfebruár 12, 2015Nincs hozzászólás3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    grilovane masoGrilovacia sezóna už pomaly začiná a my sa tešíme na pochutiny pripravené na čerstvom vzduchu. Tiež patríte medzí tých, čo mäso nakladá aspoň dva dni vopred? Prinášame vám rady odborníka ako si pripraviť šťavnaté steaky. Krok za krokom.

    Zásada číslo jedna znie: kvalitné mäso. „Musí byť svetlo ružové, na dotyk pevné, ale nie tvrdé,” hovorí pražský šéfkuchár Dalibor Navrátil. Ideálne je, keď vám mäsiar plátok mäsa ukrojí, aby ste si mohli jeho „konzistenciu” overiť a tiež si privoňať: ” Musí to byť svieža vôňa, to sa nedá inak popísať. U čerstvej ryby cítite sviežu vôňu morskej vody, u bravčového mäsa necítite žiadny nepríjemný pach.”

    Ak by ste si chceli pripraviť kurací steak, podľa odborníka by ste si mali kúpiť celé kurča. Veď vykostiť ho je otázkou piatich minút. Prečo? Každé mäso pečené s kožou je chutnejšie, už pretože pri príprave stratí menej šťavy. A stavte sa, že si na prepečenej kožičke rád pochutí nejeden hosť.

    Mäsko z chladničky treba vybrať aspoň šesť hodín pred začiatkom grilovania. Teplotný šok mu nesvedčí, je potom zbytočne tvrdé. Samozrejme, mäso najskôr očistime, ale tučných častí nezbavujeme. „Keď sú pripravené na grile, sú naozaj dobré,“ tvrdí odborník. Ak chceme nejako upraviť kuracie mäso. Najlepšie, ak použijeme parmskú šunku alebo slaninu a zabalíme mäso do nej, chuti to len pomôže.

    Aký  hrubý by mal byť steak? Ideálny, keď je nakrájaný na jeden až dva prstý. Inak mäso zvnútra bude ešte krvavé a na okrajoch takmer vysušené. A v žiadnom prípade steaky netreba soliť, koreniť či marinovať. Mäso totiž vďaka tomu mäkšie nebude, zato vám bude olej použitý v marináde kvapkať na gril a bylinky alebo cesnak sa spália. „Lepšie je dochutiť až opečený steak,“ znie rada Dalibora Navrátila.

    Keď mäso už máme pripravené, plátky krkovičky uložíme na rošt tak, aby sa nedotýkali: „Je to dôležité, aby z mäsa mohla pri grilovaní odchádzať para. Mohlo by sa tiež stať, že by sa skôr dusilo než grilovalo.”  V prípade kuracinky položíme mäso na gril kožou naspodok. Jednak sa koža lepšie prepečie a tiež steak z tejto strany nebude toľko lepiť. Na dobre rozpálenom uhlí a pod pokrievkou dobrôtku grilujeme štyri až päť minút s každej strany. Ako spoznáme, že je čas mäso otočiť? Jednoducho sa nelepí na gril.

    Ak patríte medzi konzumentov typu „lepšie je hneď horúce a z grilu“, s týmto zvykom sa radšej nadobro rozlúčte. Po grilovaní totiž musí steak asi dve minúty odpočívať. „Počas grilovania sa šťava vtiahne dovnútra mäsa. Keby sme sa do neho ihneď vpichli nožom, šťava vytečie na tanier a mäso bude suché,“ vysvetľuje šéfkuchár. Takže, ak chcete si pochutiť na krásne šťavnatom steaku, nechajte ho chvíľu odpočívať. A až potom ho osoľte a okoreňte, samozrejme korením z mlynčeka.

    A čo ďalej? Už len dobrú chuť!

     

    Autor: HN style


    Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
    www.pecmaniak.store

    Dalibor Navr gril grilovacia sezona
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin
    • Website

    Kapocsolódó CIKKEK

    Uncategorized 1 Min Read0 Views

    Žemlovka so jablkami a orechom

    március 3, 2024
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    BBQ kura v celku

    június 27, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read2 Views

    Perkelt z kohútích žliaz s hubami

    június 5, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read3 Views

    Palócka polievka

    május 22, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    Pastierska tarhoňa

    január 17, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read0 Views

    Zapekaný kel v UFO disku

    január 16, 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Bővítsd Te is a recepttárunk!

    Van egy kitűnő szabadtűzi recepted? Küldd el nekünk néhány jóminőségű fényképpel az info@fozzszabadon.hu címre és mi felvesszük a receptek közé. A legjobb receptek feltöltőit megjutalmazzuk!

    Naptár
    2025. május
    h K s c p s v
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « márc    
    Látogatóink
    • 0
    • 1
    • 1
    • 3
    • 3
    • 26
    • 140
    • 1 380
    • 29 683
    • 12 812
    Kövess minket a Facebook-on is
    Facebook Pagelike Widget
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2025 FőzzSzabadon www.fozzszabadon.hu.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login below or Register Now.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Lost password?

    Register Now!

    Already registered? Login.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google

    A password will be e-mailed to you.