Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Főzz szabadon
    • Aktuális
    • Jó ha tudod
      1. Eljárásokról
      2. Eszközökről
      3. Alapanyagokról
      Featured

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      By adminjanuár 4, 20210
      Recent

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021

      Kemence, ahol a pokol tüze építi a menyországot

      január 4, 2021

      Tárcsa – a közép-európai WOK

      december 27, 2020
    • Miben készítjük
      1. Kemencében
      2. Bogrács
      3. Sütődiszkosz
      4. Tárcsa, vas edények
      5. Grill és BBQ
      6. Kerámia edények
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021
    • Miből főzzünk
      1. Szárnyasok
      2. Sertés
      3. Marha
      4. Bárány, kecske, nyúl
      5. Halak
      6. Tenger gyümölcsei
      7. Tészták
      8. Vadhúsok
      9. Vegán konyha
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Mit főzzünk
      1. Receptbeküldés
      2. Előételek
      3. Levesek
      4. Főételek
      5. Kenyér, péksütemény
      6. Desszertek
      7. Saláták
      8. Szószok, mártások
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Rólunk
    Bejelentkezés
    Főzz szabadon
    Uncategorized

    Babičkin podplamenník (chlebový langoš,osúch)

    adminBy admináprilis 26, 2020Nincs hozzászólás3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Chcel by som sa s vami podeliť o recept jedla,  ktoré vo mne dodnes prebúdza spomienky na moju babičku a neodolateľnú vôňu a chuť jej jedál pripravovaných vo vyhriatej peci. Pri pečení zemiakového chleba si vždy odložila cesto, pridala k nemu olej a pripravila podplamenník tak, ako vám ho prinášam v postupe. Chrumkavá kôra a ľahká konzistencia cesta je ideálna na kombináciu s rozličnými surovinami ktoré nájdeme v domácnosti. U nás je obľúbený so smotanou, červenou cibuľou a slaninkou, ale aj s bryndzou, klobásou a so syrom. Môj recept sa odlišuje od ostatných, zaužívaných, tým, že najprv cesto predpečiem, a až potom pridávam oblohu s ktorou cesto dopekám. Tak cesto nepremokne od smotany a jedlo máme rýchlejšie hotové. A nezabudnite, fantázii sa medze nekladú!

    Suroviny:
    Kvások:
    1 dl vlažnej vody
    1 ČL cukru
    1/2 kocky droždia
    Cesto:
    500 g (preosiatej) hladkej múky
    1 ČL soli
    3 PL rastlinného oleja
    2 ks zemiakov uvarených v šupke
    Obloha:
    375 g kyslej smotany
    1 ks oravskej slaniny
    2 ks cibule
    Na vymastenie plechu: bravčová masť

    Postup:

    Pripravíme si kvások. Kvasnice a lyžičku cukru dáme do 1 dl vlažnej vody, pridáme 100 g múky a vymiešame. Necháme kysnúť približne 25 minút. Zatiaľ zmiešame ingrediencie na cesto: múku, olej, soľ a uvarené rozpučené zemiaky. Po vykysnutí pridáme hotový kvások do zmesi a cesto poriadne spracujeme. Cesto musí byť skôr vláčne, preto podľa potreby pridávame ešte vlažnú vodu.
    Spracované cesto necháme odležať na teplom mieste kým nenakysne (misku môžeme položiť do kúpeľa s teplou vodou, aby sa proces urýchlil). Nakysnuté cesto spracujeme na pomúčenej doske a necháme chvíľu oddýchnuť.
    Zatiaľ si pripravíme oblohu: cibuľu nakrájame na stredne tenké polkruhy, slaninu na kocky. Nakrájanú slaninu usmažíme na panvici, aby bola chrumkavejšia.

    Na pečenie odporúčam použiť plech obdĺžnikový s vyššími stenami, nakoľko cesto pri pečení ešte naberie objem do výšky. Na vymastený plech rovnomerne rozvaľkáme cesto, pečieme pri 230 stupňoch 5 – 6 minút, kým sa spodok neoddelí od plechu. Následne cesto otočíme, oblohu ukladáme na tú časť, ktorá bola na spodku. Na cesto rozotrieme kyslú smotanu, posypeme surovou cibuľou a slaninou, ktorú pridávame bez výpeku, aby cesto nezmoklo (výpek zo slaniny sa prípadne môže použiť na vymastenie plechu namiesto bravčovej masti, alebo na pokvapkanie hotového podplamenníka). Takto pripravené cesto pečieme vo vyhriatej peci na 230 stupňoch, kým okraje nebudú upečené do zlatista (približne 10 – 12 minút). Podávame najlepšie čerstvé, ako hlavné jedlo, alebo ak si cesto pripravíme bez oblohy tak ho môžeme podávať aj ako prílohu k polievkam. Môžeme pripraviť aj sladkú verziu (napr. tradičný slivkový) alebo aj s ingredienciami podľa vlastnej chuti (napr. s klobáskou alebo s bryndzou a špenátom).

    Trúfate si na tento recept? Budem rád, ak sa mi so svojím výsledkom pochválite! Prajem dobrú chuť!

    Prajem dobrú chuť!

    Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
    www.pecmaniak.store

    PRIDAJTE SA K NÁM NA FACEBOOKU AJ NA YOUTUBE

    domáci chlieb jedlo do pece pecmaniak podplamennik
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin
    • Website

    Kapocsolódó CIKKEK

    Uncategorized 1 Min Read0 Views

    Žemlovka so jablkami a orechom

    március 3, 2024
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    BBQ kura v celku

    június 27, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read2 Views

    Perkelt z kohútích žliaz s hubami

    június 5, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read3 Views

    Palócka polievka

    május 22, 2021
    Főételek 2 Mins Read32 Views

    Borított hús Csirijó módra

    május 16, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    Pastierska tarhoňa

    január 17, 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Bővítsd Te is a recepttárunk!

    Van egy kitűnő szabadtűzi recepted? Küldd el nekünk néhány jóminőségű fényképpel az info@fozzszabadon.hu címre és mi felvesszük a receptek közé. A legjobb receptek feltöltőit megjutalmazzuk!

    Naptár
    2025. május
    h K s c p s v
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « márc    
    Látogatóink
    • 0
    • 3
    • 3
    • 3
    • 3
    • 28
    • 142
    • 1 382
    • 29 685
    • 12 814
    Kövess minket a Facebook-on is
    Facebook Pagelike Widget
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2025 FőzzSzabadon www.fozzszabadon.hu.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login below or Register Now.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Lost password?

    Register Now!

    Already registered? Login.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google

    A password will be e-mailed to you.