Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Főzz szabadon
    • Aktuális
    • Jó ha tudod
      1. Eljárásokról
      2. Eszközökről
      3. Alapanyagokról
      Featured

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      By adminjanuár 4, 20210
      Recent

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021

      Kemence, ahol a pokol tüze építi a menyországot

      január 4, 2021

      Tárcsa – a közép-európai WOK

      december 27, 2020
    • Miben készítjük
      1. Kemencében
      2. Bogrács
      3. Sütődiszkosz
      4. Tárcsa, vas edények
      5. Grill és BBQ
      6. Kerámia edények
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Hogyan fűtsük fel a kemencét

      január 4, 2021
    • Miből főzzünk
      1. Szárnyasok
      2. Sertés
      3. Marha
      4. Bárány, kecske, nyúl
      5. Halak
      6. Tenger gyümölcsei
      7. Tészták
      8. Vadhúsok
      9. Vegán konyha
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Mit főzzünk
      1. Receptbeküldés
      2. Előételek
      3. Levesek
      4. Főételek
      5. Kenyér, péksütemény
      6. Desszertek
      7. Saláták
      8. Szószok, mártások
      Featured

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      By admináprilis 12, 20220
      Recent

      Minden finomsággal töltött kenyér fotókkal, lépésről lépésre

      április 12, 2022

      Borított hús Csirijó módra

      május 16, 2021

      Tökmagos zabpelyhes kenyér sütődiszkoszban

      január 4, 2021
    • Rólunk
    Bejelentkezés
    Főzz szabadon
    Uncategorized

    Makový a orechový závin podľa receptu mojej mamky

    adminBy admindecember 11, 2020Nincs hozzászólás2 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Na začiatku by som chcel ujasniť, že moja mamka nikdy nebola cukrársky typ, radšej pripravila 2-300 plnených kapúst ako keby mala piecť zákusky. Aj napriek tomu je závin neodmysliteľnou súčasťou sviatku. Mala však jeden problém, závin sa jej vždy roztrhol. Jeden náš známy cukrár jej poradil, že závin ktorý sa neroztrhne, nebol pripravený s láskou. Odvtedy ho mamka pripravovala s oveľa väčšou radosťou a ja sa do dneška riadim jeho slovami.

     

    Makový a orechový závin podľa receptu mojej mamky

    Prísady na prípravu 4 závinov:
    Cesto:
    65 dkg hladkej múky
    15 dkg masla
    10 dkg bravčovej masti
    8 dkg práškového cukru
    2 dkg droždia
    štipka soli
    2 dl studeného mlieka
    1 žĺtko
    Orechová plnka:
    15 dkg vlašských orechov
    1 dl mlieka
    5 dkg čokolády nasekanej na kúsky
    10 dkg práškového cukru
    5 dkg hrozienok
    1 lyžica broskyňového lekváru
    Maková plnka:
    15 dkg maku
    15 dkg práškového cukru
    šťava z 1.5 pomaranča
    strúhaná kôra z 1 citróna
    1 lyžica višňového džemu
    Na potretie:
    1 vajce

    Jeden náš známy cukrár jej poradil, že závin ktorý sa neroztrhne, nebol pripravený s láskou.

     

    Postup prípravy:


    Droždie si rozdrobíme v 1 dl studeného mlieka. Pridáme práškový cukor a žĺtko a premiešame.
    Maslo izovej teploty a masť si rozpracujeme s múkou. Prilejeme zmes mlieka a rýchlo vypracujeme cesto. Podľa potreby ešte pridáme mlieko.
    Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 40 minút do chladničky. Medzitým si pripravíme plnky.
    Mleté orechy zmiešame s cukrom, prilejeme mlieko, vsypeme hrozienka a čokoládu a povaríme asi 2 minúty za stáleho miešania.
    Mak, cukor, štavu z pomaranča a kôrku z citróna zmiešame a opakujeme rovnaký postup ako pri orechovej plnke. Oba zmesy necháme vychladnúť.
    Cesto rozdelíme na štvrtiny, môžeme sa vážením uistiť či sú rovnaké.
    Jednotlivé časti rozvaľkáme na štvorce a potrieme ich plnkou. Opatrne a nie príliš tesne ich zvinieme, konce zahneme a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
    Vajce si rozdelíme a najprv žĺtkom, potom bielkom potrieme záviny.
    Vložíme ich do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
    Počkáme kým vychladnú a servírujeme.

     

    Všetko čo potrebujete do záhradnej kuchyne do pece a na grilovanie:
    www.pecmaniak.store

    • Silikónový valček
    • Doska na cesto silikonová
    • Metla na šľahanie
    • Digitálny merací pohár
    • Doska na cesto 45×32 cm
    • Silikónová chňapka
    • Cukrárska karta
    • Kuchyňská váha do 5 kg

    PRIDAJTE SA K NÁM NA FACEBOOKU AJ NA YOUTUBE

    cukr mak mast mlieko múky orech pecmaniak vianoce
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    admin
    • Website

    Kapocsolódó CIKKEK

    Uncategorized 1 Min Read0 Views

    Žemlovka so jablkami a orechom

    március 3, 2024
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    BBQ kura v celku

    június 27, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read2 Views

    Perkelt z kohútích žliaz s hubami

    június 5, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read3 Views

    Palócka polievka

    május 22, 2021
    Főételek 2 Mins Read32 Views

    Borított hús Csirijó módra

    május 16, 2021
    Uncategorized 2 Mins Read1 Views

    Pastierska tarhoňa

    január 17, 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Bővítsd Te is a recepttárunk!

    Van egy kitűnő szabadtűzi recepted? Küldd el nekünk néhány jóminőségű fényképpel az info@fozzszabadon.hu címre és mi felvesszük a receptek közé. A legjobb receptek feltöltőit megjutalmazzuk!

    Naptár
    2025. május
    h K s c p s v
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « márc    
    Látogatóink
    • 0
    • 1
    • 1
    • 3
    • 3
    • 26
    • 140
    • 1 380
    • 29 683
    • 12 812
    Kövess minket a Facebook-on is
    Facebook Pagelike Widget
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2025 FőzzSzabadon www.fozzszabadon.hu.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Sign In or Register

    Welcome Back!

    Login below or Register Now.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google
    Lost password?

    Register Now!

    Already registered? Login.

    Bejelentkezés: Facebook
    Folytatás Google

    A password will be e-mailed to you.